La consulta del 9-N: finalment són quatre, i no tres, les opcions possibles

Aquest dissabte el President Mas ha signat el Decret de convocatòria de l’esperada consulta sobre el futur de Catalunya del proper 9 de novembre. Amb això, el President continua, amb fermesa, fent els passos per complir el compromís vigent amb els ciutadans de Catalunya.

L’astúcia del President ha quedat novament demostrada, alhora que la unitat política de les forces que donen suport a la consulta segueix inalterable i permet fer avenços de manera decidida.

El President ha convocat  la consulta, absolutament legitimat, tan socialment com legalment. La legalitat, i si em permeteu, més concretament la constitucionalitat del decret, esdevé, des del meu punt de vista, inexpugnable, quan en l’article 2 defineix de forma clara que l’objecte de la consulta és conèixer l’opinió amb la finalitat que la Generalitat pugui exercir, posteriorment, la iniciativa legal, política o institucional que li correspongui.

I després de llegir detingudament el decret, un se n’adona que, finalment, s’ha introduït un matís a la pregunta, gairebé imperceptible, però absolutament transcendent, i que augmenta de tres a quatre el ventall de respostes possibles i vàlides.

Així, en l’article 3, que recull la doble pregunta, si es vol que Catalunya esdevingui estat, sí o no, i si vol que aquest estat sigui independent, sí o no, s’introdueix literalment aquest apartat: “únicament es pot respondre la pregunta de la lletra b) en el cas d’haver respost SÍ a la pregunta de la lletra a)”. I és aquí on s’introdueix una novetat que pot passar desapercebuda però que des de la meva òptica, és prou important: es diu que “únicament es pot”, i no “únicament s’ha”. Així, s’ha passat de només tres respostes possibles: NO , SÍ-SÍ o SÍ-NO, a afegir-ne una quarta de possible, i que en cap cas podrà ser considerada nul·la: el simple SÍ.

I aquesta opció, si bé algú la pot considerar poc definida, no ho és en absolut. La quarta opció que ara el decret permet com a vàlida -respondre SÍ a la pregunta A, sense omplir l’apartat B- pot resultar del tot útil per a totes aquelles persones que, sense pretendre com a opció prioritària la independència, tampoc hi volen renunciar, avui per avui.

Moltes persones que avui tenen absolutament clara la voluntat de poder disposar de les estructures i facultats d’un estat propi i sobirà confederal, esperen veure, per poc esperançador que resulti, quina és l’actitud del Govern de l’Estat, abans de decidir quina relació final hi volen acabar establint.

El Decret és, des del meu punt de vista, un nou encert.  Possibilita que tothom hi participi, pensi com pensi, i s’hi pugui sentir còmode, sigui quina sigui la seva finalitat o el seu anhel nacional.

Les forces polítiques que avui encara neguen la possibilitat de la consulta amb excuses legals perden una mica més la seva credibilitat amb l’encertada redacció del Decret. Són a temps de participar-hi, perquè la convocatòria ha acabat afegint una quarta opció de resposta, més enllà del vot en blanc, o, fins i tot, de l’abstenció respectuosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s