De l’11-9 al 9-11: serenor i fermesa

L’11 de Setembre d’enguany ens ha deixat imatges impressionants per al record. Ja és la tercera vegada consecutiva que una Diada massiva es converteix en una demostració del vigor de les reivindicacions dels catalans, de tots aquells que volem un canvi en majúscules i que reclamem un nou horitzó nacional per a Catalunya. Els ciutadans, fent front a un nou gran repte organitzatiu assolit per l’Assemblea Nacional i Òmnium, hem tornat a parlar alt i clar. Hem fet un nou pas endavant.

Tothom a partir de la diada treu les seves conclusions i lectures. Totes son legítimes, però cansa haver d’escoltar qui vol desprestigiar el gegantí moviment que tots hem viscut descomptant assistents o negant la realitat. Érem molts, tant se val quants. És lògicament cert que no érem tots els ciutadans. Però concloure que tots els que no hi eren no volen un canvi, és tant fals com mesquí. Tampoc, evidentment, podem deduir el contrari.  Però aquesta esdevé una discussió estèril. La resposta la trobarem en una urna plena de vots. Només d’aquesta manera podrem mesurar i fer una fotografia exacta del que volen els ciutadans de Catalunya. A qui espanten les urnes? Prohibir-les emparant-se en la llei no resol el problema: en retarda la solució.  Queda demostrat que la posició d’immobilisme de l’Estat no desanimarà els catalans, sinó ben bé el contrari.

El nostre és un procés tan transversal que ara mateix engloba  grups de persones amb pensaments ben diferents, però amb una aspiració d’indiscutible arrel cívica: exercir un dret fonamental, elemental, com el de votar per tal d’expressar clarament com volem afrontar el nostre futur col·lectiu.  Vaig escoltar a la diada cridar amb molta força “VOLEM VOTAR”. Tan simple com això.

Ara esdevé imprescindible que tots (i dins d’aquest tots ens trobem els partits polítics, els seus responsables i màxims dirigents) tinguem més clar que mai que un país que sap el que vol, que s’organitza per reivindicar-ho, que es fixa reptes i que no defalleix  malgrat les adversitats, és un país que mereix decidir, mereix votar el proper 9 de novembre. La unitat demostrada al carrer, amb una societat civil capaç d’unir-se per reivindicar de manera rotunda que vol votar, ha d’esperonar els partits que el mes de desembre passat vam acordar data i pregunta a seguir treballant per fer possible la consulta des del consens.

Igual d’imprescindible esdevé que no ens equivoquem, que fem totes les passes segures i impecablement ben fetes. No podem avançar cap esdeveniment però en cap cas podem perdre el prestigi internacional que el nostre moviment està adquirint. La imatge de tot un poble reunit pacíficament i festivament per demanar simplement votar és d’una força extraordinària. Incontestable.

Les properes setmanes seran decisives: pas a pas, el moment de poder votar s’apropa. En el camí cap el 9N, hi tenim una data clau: el proper 19 de setembre, amb tota probabilitat, serà el dia que el Parlament aprovarà la llei de consultes catalana, l’instrument legal que ha de fer possible la consulta. Després se’n signarà el decret de convocatòria. És en aquests propers dies i mesos, que caldrà apel·lar més que mai a la unitat de les forces polítiques i entitats a favor del dret a decidir. Probablement totes les forces hauran de fer algunes renúncies en pro d’aquesta unitat d’acció i en pro de l’interès del país. Probablement aquestes renúncies fins i tot calgui estendre-les a altres entitats o moviments, més enllà de les forces polítiques. Però en definitiva, la unitat d’avui, per tal d’aconseguir que la gent s’expressi, ens permetrà, després, defensar tots els matisos i totes les respostes possibles. Tant de bo tinguem la serenor i la fermesa, tots plegats, que aquest moment requereix. La ciutadania l’està tenint. Tan sols n’hem de prendre exemple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s