Més ètica i menys estètica

Fa escassament dos dies que hem conegut els resultats de les eleccions europees. A les comarques gironines n’hem de fer necessàriament una lectura positiva, tot i que alhora també hem de pensar i analitzar que una bona part de l’electorat està buscant alternatives noves, fresques i fins i tot fora del circuit tradicional dels partits.

El més positiu, sens dubte, és que ha augmentat ostensiblement la participació dels gironins i gironines, de totes les nostres comarques. Concretament, hi ha hagut un 12,7% d’increment de participació sobre el total del cens, que ens situa en una participació del 47,28% a les comarques gironines, quatre punts per sobre de la mitjana europea. Malgrat que cal continuar treballant per incrementar la participació, no deixa de ser una dada extremadament bona.

D’altra banda, hem de fer una lectura també positiva pel que fa al suport que els gironins i gironines hem donat de manera majoritària a les forces polítiques favorables obertament al dret a decidir, que sumen el 70,53% dels vots de l’electorat que va participar a la cita de diumenge. Les forces favorables a la consulta han vist notablement incrementat el seu suport. I les forces que hi estan en contra, o en dubten, han estat castigades de forma proporcionalment inversa.

Pel que fa a la coalició Convergència i Unió, cal destacar l’increment en 21.212 vots respecte les eleccions del 2009, que ha fet possible que a més d’en Ramon Tremosa, de solvència contrastada, viatgi a Brussel·les en Francesc, Paco, Gambús, una persona intel·ligent i entusiasta, que sumarà, sense cap mena de dubte, pels interessos globals d’Europa i particulars del nostre país. L’any 2009 vàrem quedar pràcticament empatats amb el PSC, que ha passat d’obtenir gairebé un 30% dels vots a quedar-se amb poc més del 10%. D’altra banda, ERC fa una pujada més que notable passant del 13,4% de les anteriors europees a gairebé un 33%, dos punts percentuals per sobre de la nostra candidatura a les comarques gironines. Toca felicitar, i així ho he fet, els companys d’ERC a Girona. Cal també recordar, però, que si el PSC no hagués quedat despenjat de la defensa de la consulta, la foto avui probablement seria molt diferent.

També crec necessari, com deia, prestar atenció al fet que un nombre important de ciutadans busquen noves alternatives polítiques, que aconsegueixen fer-se un lloc utilitzant els nous mitjans de comunicació i plataformes de difusió que fins ara estaven fora del circuit habitual o establert. Això pot ser positiu, en línies generals, tot i que també correm el risc de que les forces populistes es facin un lloc. Caldrà prendre nota per adaptar-nos, des del rigor, als nous temps, a les noves necessitats, a les noves sensibilitats. A noves maneres de fer amb les que puguem connectar millor amb els ciutadans.

Haurem de posar en pràctica nous plantejaments, trencadors, diferents, per aconseguir despertar l’interès dels ciutadans i establir o recuperar aquesta connexió a la que ens referim. De fet, ha estat una de les reflexions que he fet durant aquests dies de campanya. Us confesso que m’he sentit molt més còmode acompanyant els nostres candidats en trobades de petit format, en les que s’han pogut comentar, compartir reflexions i preocupacions de tu a tu amb els assistents. Actes on el candidat, proper, ha pogut contactar de manera directa i real amb els ciutadans, conèixer les seves inquietuds o dubtes. On la gent, més enllà dels discursos encesos, ha interpel·lat i rebut respostes, raonades i raonables.

Probablement encara ens calgui fer grans posades en escena, amb mítings plens de llums, càmeres, banderes i aplaudiments. Però crec que el món canvia, i els partits també ho han de fer. Caldrà avançar. I en un futur proper caldrà més ètica i menys estètica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s