L’hora de decidir a Europa

El proper 25 de maig estem  convocats a les urnes per a votar a les eleccions europees. Les institucions europees sempre han estat les que la ciutadania ha percebut com a més llunyanes. La distància del que significa Europa i el desconeixement pràctic del que representa la Unió Europea sempre ha suposat un repte afegit a l’hora de plantejar campanyes atractives, que ens estimulin i ens convencin a tots de la importància que cada vot té per al futur de la Comunitat Europea. No podem oblidar en cap moment que gràcies a organitzar-nos col·lectivament en Europa, hem gaudit del període més llarg de pau i benestar en tots els nostres territoris, i aquest argument hauria de ser suficient per a activar la nostra participació.

Però aquesta convocatòria és diferent. Ho és per Europa, i ho és especialment per Catalunya. Aquestes circumstàncies no ens poden passar desapercebudes per aconseguir i assolir una participació històrica en aquestes eleccions.

Com deia, aquesta convocatòria és diferent perquè abans de votar sabrem quins són els candidats a presidir la comissió europea, i això dóna encara més valor, més importància, a cada un dels nostres vots. Tots els candidats hauran de donar comptes de la seva actuació no davant un parlament llunyà, sinó davant de tots i cadascun dels ciutadans europeus. Aquest fet ens apropa a les institucions europees.

I si són unes eleccions diferents a escala europea, també ho són, i molt, a escala nacional.

D’ençà a les darreres eleccions al Parlament europeu, l’any 2009, hem assistit a una transformació, minut a minut, del panorama polític i social català. Han passat moltes coses. Un estatut escapçat doblement, al Congrés de Madrid primer, i després arrel de la sentència del TC. Fou l’inici d’una gran decepció de molts catalans que aspiràvem a viure en plenitud nacional i cultural, i alhora harmonia dins d’un estat plurinacional.

A partir d’aquell moment va continuar una negativa sistemàtica, per part del govern espanyol, a reconèixer les nostres aspiracions nacionals i la necessitat d’oferir-nos un tracte més just, a diferents nivells. Finalment, i arran d’aquesta actitud, va créixer amb força un moviment ampli, transversal, ciutadà, també polític, que reclama que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur, a través d’una consulta per a la qual ja tenim data i preguntes acordades per les forces més majoritàries del país. Aquest moviment ha arribat per quedar-se, i no es conformarà amb petits canvis.

El que hem engegat no és un procés fàcil, però el compromís d’Unió Democràtica és contribuir a fer-lo avançar de manera ferma i decidida. Ho estem fent i ho farem pensant que la nostra voluntat no és la ruptura, no és el trencament. Al contrari, la nostra voluntat és estrènyer llaços, forjar relacions. Això si, relacions des de la igualtat i el respecte, que ens permetin garantir el nostre futur com a poble. I fer-ho bé vol dir fer-ho en el marc d’una Europa forta i unida. Perquè som catalans i, per tant, europeus. O també podríem dir que ens sentim europeus en tant que som catalans.  Catalunya és Europa i ho vol seguir sent. La categoria d’europeu no la dóna o la treu un article dins un tractat. La dóna o la treu una trajectòria i una actitud. I la trajectòria i l’actitud dels catalans garanteix la nostra permanència a la Unió Europea.

Ara bé, aquestes eleccions són també una oportunitat única per demostrar-ho. Si Europa veu en Catalunya una altíssima participació, entendrà i assumirà aquesta actitud proeuropea dels catalans. Catalunya, entrarà amb força en el proper Parlament europeu i amb una legitimitat inqüestionable si gaudim d’una alta participació.

En aquesta aposta i compromís per Europa, a Unió Democràtica comptem amb un candidat que conec i admiro. En Francesc Gambús, que serà el número 3 a la llista que presentem de manera conjunta amb CDC, PNB i Compromís per Galícia. En Francesc Gambús gaudeix d’un profund coneixement de les institucions europees, així com dels seus representants, alhora que és una de les persones més intel·ligents i lúcides que conec. Penso sincerament que en Gambús és un gran candidat i serà alhora un gran eurodiputat. A més, Gambús té una especial capacitat didàctica per a explicar la situació de Catalunya, i les complicitats per a fer-ho, a més, en el grup majoritari a Europa, el grup popular europeu, on cal trencar la veu única del Partit Popular per a explicar el nostre conflicte.

Les properes setmanes seran molt intenses i decisives. Toca sumar esforços, i per això és essencial tenir un gran equip. Com a gironins comptem, a més, amb la regidora a Sant Feliu de Guíxols, Pilar Giró, per a representar-nos en aquesta llista europea. La Pilar és un gran actiu del partit a Girona, i estic convençut que també farà molta feina i ens ajudarà a explicar Europa a les nostres comarques.

Queda poc més d’un mes i mig, tot just comencem, tot està a les nostres mans i tenim molta feina a fer. Recórrer el territori, fer arribar les nostres propostes per als propers cinc anys… però sobretot, traslladar als ciutadans que, tal i com el mateix Francesc Gambús deia fa pocs dies al seu bloc, tenim clara una cosa, en essència: que sent més Catalunya serem més Europa, i sent més Europa, avançarem nacionalment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s