Impulsarem recurs contra la reforma local de l’Estat al TC

alcaldes1

Aquest dimarts he participat en una nova jornada organitzada per Alcaldes.eu i El Punt Avui, juntament amb alcaldes i presidents de l’Associació Catalana de Municipis, de la Federació Catalana de Municipis i de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Una trobada centrada en la nova Llei estatal de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL): un text demolidor que ataca la nostra autonomia local i que, recordem-ho, pretén intervenir l’administració que probablement menys ho necessita. Ha estat un debat intens, durant el qual he anunciat que des del Departament de Governació impulsarem un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta reforma, que envaeix les nostres competències i topa de ple amb el model català del món local.

No oblidem que la llei estatal afecta la majoria dels nostres ajuntaments, ja que 883 dels 947 consistoris catalans tenen menys de 20.000 habitants, i se’ls vol prohibir la prestació de serveis públics, a banda d’instar-los a cedir-ne d’altres a les diputacions. També pretén recentralitzar i debilitar les comunitats en treure’ls competències i donar-les als ens provincials, sobre els quals l’Estat pot exercir un major control directe ja que en depenen del tot financerament. I el pitjor encara ha d’arribar, amb la segona fase, que serà la llei d’hisendes locals, que és la que farà possible o no l’aplicació de tots els canvis que preveu la LRSAL.

La jornada ha estat una nova oportunitat per escenificar el suport i la unitat del municipalisme català envers aquesta norma. I per recordar que la llei catalana de governs locals, de la qual us n’he parlat en les anteriors entrades d’aquest bloc, és la millor garantia per blindar les nostres competències, optimitzar els nostres recursos i garantir que les activitats i els serveis públics es prestin a la ciutadania amb la mateixa qualitat, independentment de la grandària del municipi i de la part del territori on estigui.

En aquest enllaç trobareu un resum de la jornada, amb les aportacions de tots els qui hi vàrem participar.

Fotografia: El Punt Avui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s