Reformem l’administració local des de la proximitat

Aquesta setmana arriba l’esperada tramitació de la Llei de Governs Locals al Parlament de Catalunya.

És una llei necessària i especialment oportuna. Necessària, perquè fa molt de temps que es reclama, i perquè diferents governs anteriors havien intentat tirar endavant aquesta reforma sense acabar de concretar-la. Oportuna, perquè si no desenvolupem la nostra pròpia competència exclusiva en matèria de règim local hauríem d’aplicar la tan criticada reforma estatal en tota la seva extensió. I això significaria assumir una reforma que en alguns aspectes esdevindria letal pel sistema local a Catalunya, i que afectaria els serveis que rebem tots els ciutadans.

A diferència de la reforma estatal, el model que nosaltres defensem des d’un principi es manté, donat que quan es va plantejar es considerava vàlid i fonamentat en el coneixement de les institucions locals catalanes, i el coneixement de les necessitats del nostre territori. Llegia fa uns dies una entrevista del Secretari d’Estat Beteta a Expansión, on admetia que la seva reforma havia assumit canvis substancials de la plantejada inicialment. Deia que, entre altres coses, se n’havien adonat que la supressió de regidors municipals no significava cap estalvi, ja que la immensa majoria no percebien ingressos per la seva dedicació. Una qüestió que nosaltres ja vam apuntar del primer moment en què varen anunciar la mesura, facilitant, a més, dades concretes dels regidors a Catalunya. Aquesta, per exemple, és una d’aquelles coses que perjudiquen, i molt, l’administració local. Afirmar primer que es reduiran els regidors en un terç per aconseguir un gran estalvi, per més tard reconèixer que amb aquesta mesura no hi haurà tal estalvi només pot significar dues coses: o un greu i inacceptable desconeixement de la realitat municipal que vols reformar o un intent demagògic d’imputar a una administració local defectes que no té, per tal de desviar l’atenció dels propis defectes i sobredimensionament de l’administració estatal, que ha estat l’única que no s’ha aplicat cap mena d’ajust o redimensionament. Sincerament, no sé si em resulta més inquietant que sigui una opció o l’altra…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s