Som d’Unió, però no unionistes: no formarem part de blocs contraris a la nostra voluntat de ser com a nació

Alguns partits insisteixen aquests dies en convidar la nostra formació a sumar-se a un bloc unionista en contra de la independència de Catalunya.

Tot i que ho hem dit en moltes ocasions, i no ens cansarem de repetir-ho, Unió no està en contra de res, excepte de la injustícia i la desigualtat. Però més enllà d’això, Unió ni descarta, ni pot descartar, la independència de Catalunya. Així es desprèn de la comentada carta que va publicar fa uns dies Josep Antoni Duran i Lleida a La Vanguardia. Per tant, en aquest front que defensa la unitat d’Espanya que no ens hi busquin perquè no ens hi trobaran. L’únic bloc on estem, volem estar i estarem, perquè ho portem al nostre ADN, és en el dels partits que donen suport al dret a decidir, en aquesta gran majoria que no va silenciar els seus vots en les darreres eleccions parlamentàries.

És a les urnes on la voluntat de ser d’una nació es pot expressar amb claredat. I estem fermament compromesos amb els ciutadans que volen exercir aquest dret. El debat avança ràpid: en pocs dies, hem passat de parlar del què i el quan al com ha de ser la consulta, quina ha de ser la pregunta. Els ciutadans hem interioritzat el “volem votar”, i a hores d’ara podem dir que aquesta voluntat de ser té una força imparable, que els qui vam participar a la Via Catalana vam sentir de ben a prop.

És cert que a Unió aportem matisos al debat, com hem fet sempre al llarg de la nostra història. El nostre missatge és més complex que d’altres, i possiblement per això més difícil d’entendre i d’explicar. Però Unió no  defensa com un objectiu en sí ni la unitat d’Espanya ni la separació de Catalunya. Unió té com a objectius el reconeixement de la nació catalana i el benestar de tots els seus ciutadans. Entenem que aquests objectius haurien de ser òptimament assumibles des d’un estatus diferent a l’actual. I una gran majoria de nosaltres entenem que l’estatus òptim seria obtenir de manera definitiva la plena sobirania de Catalunya i, alhora, pactar un marc de relació i convivència amb l’Estat Espanyol, amb qui compartim i podem continuar compartint moltes coses.

Ara bé, a aquestes alçades depèn més de l’Estat espanyol que de nosaltres mateixos que aquesta opció, al meu entendre òptima, sigui possible. Per això, si l’Estat no reacciona, els ciutadans de Catalunya només podrem decidir entre dues opcions oposades: quedar-nos com estem o separar-nos definitivament. I si alguna cosa compartim i tenim clara és que no ens podem quedar com estem.

One thought on “Som d’Unió, però no unionistes: no formarem part de blocs contraris a la nostra voluntat de ser com a nació

  1. Retroenllaç: ‘Si l’estat no reacciona només queda la independència’, diu el president d’Unió a Girona – VilaWeb | Humbert.Cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s