La lluita per fer dèficit

Aquests dies assistim perplexes a un espectacle poc gratificant.

Davant l’elevació del sostre de dèficit autoritzat a l’Estat espanyol (finalment en un 6,5%) s’ha reobert el debat de si correspon o no correspon a la Generalitat, donat que assumeix un terç de la despesa pública a Catalunya, poder obtenir també, en la mateixa proporció, una relaxació del dèficit, en aquest cas, del 2,17%. D’entrada sembla una petició ben justa i raonable.

La lluita per esgarrapar unes dècimes de dèficit no és trivial. Cada dècima per a Catalunya representa uns 200 milions d’euros que, perquè entenguem la magnitud, és la totalitat de l’import que la Generalitat destinaria en el Programa d’Obres i Serveis a tots els ens locals catalans durant els propers quatre anys.

Però cal tenir en compte que el dèficit no és diner líquid. Simplement és el permís, l’autorització a presentar un resultat negatiu a finals d’any per un import major i, per tant, a buscar finançament per assumir les pèrdues i allargar en el temps el retorn d’aquests imports tan necessaris per al 2013.

Sorprèn enormement que l’Estat no vulgui compartir de forma equitativa aquest relaxament del dèficit. És tant com afirmar que l’Estat no vol que Catalunya faci el dèficit que li pertoca, per tal de poder fer, el propi Estat, un dèficit major.

Però encara sorprèn més que aquelles comunitats autònomes que tenen la sort de no necessitar aquest dèficit també el vulguin, si Catalunya l’ha de tenir. De fet, la Generalitat no està reclamant res que no li pertoqui. El que resulta absurd és negar el repartiment asimètric del relaxament si hi ha necessitats diferents.

Tot això m’ha portat a recordar aquella història en la qual un ric pare, per tal d’intentar corregir l’enveja que una de les seves dues filles sentia cap a l’altra, va prometre a la filla envejosa donar-li qualsevol desig que demanés, amb l’única condició que hauria d’acceptar que la seva germana rebria el doble. Després de pensar uns minuts, la filla envejosa va demanar al seu pare que li arranqués un ull…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s